Selecteer een pagina

Sing Alone Together

Part II: Wellerman

Doe mee!

Zing met ons mee! Na het succes van het eerste project, Crazy Little Thing Called Love, hebben we een nieuw nummer uitgekozen voor project 2: Wellerman!

Over het project

In 4 weken gaan we werken naar een opname die je zelfstandig thuis gaat maken van alleen je eigen stem. Alle stemmen zullen daarna tot 1 mix samenkomen!  

Samen zingen op afstand!

Wil je aansluiten bij het Venrays Mannenkoor? Kan jij ook niet naar je koor, dan komt het koor toch naar jou? We bieden nu mannen uit de omgeving van Venray de  mogelijkheid om samen te zingen op afstand!

  • We hebben al een nummer uitgekozen voor project II: Wellerman
  • Volg het 4-weken programma
  • Je ontvangt studie & opname tips
  • Je neemt je partijen op met je eigen mobiele telefoon!
  • Alle opnames komen samen in één mix!

Start

17 mei

Deadline

7 juni

De aanpak!

  • Week 1 t/m 2 studeer met VocalTracks: Tekst, Timing en Toonhoogte
  • Week 3 studeer met de ingezongen mixed en tot slot met de VocalTracks van de andere stemsoorten

  • Week 4 opname eigen partij

Tussentijds zullen diverse tips helpen bij het instuderen. 

Het arrangement is gemaakt door onze eigen dirigent. Ook heeft hij zelf dit keer de oefentracks ingezongen. We zijn voor eenvoud gegaan dit keer. De 6 coupletten zullen door solisten gezongen worden. Alleen het refrein zal dus door jullie ingestudeerd en ingezongen hoeven te worden! Wil je ook de solo’s inzingen dan ben je daar vrij in, we zullen zelf een keuze maken wie we opnemen in de uiteindelijke mix. 

Deelnemers over Project I:

Chico: Toen ik dit superleuke initiatief van (hoe kan het ook anders!) Wilbert Claessens voorbij zag komen op facebook, kon ik niet anders dan me meteen aanmelden.

Heerlijk om weer een met bladmuziek noten te kloppen zoals ik dat bij het venray’s mannenkoor gewend was. Ik heb dan ook zo snel mogelijk een opname ingestuurd. Smaakt absoluut naar meer.

Jos: Dank je wel voor het meezingen. Het heeft mijn corona tijd verlicht. Ik ben daar vele avonden zoet mee geweest. Het was leuk. Nogmaals dank

Jo: Ik ben apentrots op het resultaat en fijn dat ik mee heb kunnen doen. Een ervaring rijker en misschien iets voor ons koor. Wilbert bedankt voor je tomeloze inzet en enthousiasme. Groetjes Jo Basten Méél Voices/ MMK

Wim: Dankjewel voor de strakke organisatie Wilbert! Ik vond het een leuk project! Gaan jullie dit nummer ook een keer live zingen (nu het toch in het hoofd zit?)

PROJECT I:

Crazy Little Thing Called Love

Bij project 1 eerder dit jaar hebben we het nummer Crazy Little Thing Called Love gezongen. Beluister hierboven het resultaat! 

In 6 weken werkten we naar het maken van een opname. Dat was de insteek van het project Sing Alone Together Part I. 63 zangers van het Venrays Mannenkoor, RockKoor, ook vele uit andere koren (zoals uit Venlo, Eindhoven, Weert) en zelfs zangers die nog nooit in een koor gezongen hadden. Iedere week kregen de mannen tips en aanwijzingen om het thuisrepeteren te ondersteunen. Natuurlijk ook om het enthousiasme er in te houden… helaas lukte dat niet bij alle inschrijvers, maar we waren toch maar wat trots dat we met het toch best pittig arrangement van “Crazy Little Thing Called Love” 36 opnames binnen kregen. 

De uitdaging

Het lijkt ons een te gekke uitdaging om met zoveel mogelijk mannen uit Venray en omgeving dit nummer op te nemen. Bij succes en een perfecte totaal mix gaan we zeker ook denken over het maken van een video bij de a cappella opname!

Bewust hebben we gekozen voor een a cappella arrangement daar het Venrays Mannenkoor 90% van hun repertoire zingt op deze manier zonder instrumentale begeleiding. Alleen je stem is nodig om dit te gekke nummer ooit met alle mannen van het Venrays Mannenkoor en RockKoor Venray live uit te voeren als we weer “mogen” ! Het nummer is ook net nieuw opgenomen in het barrepertoire van het Venrays Mannenkoor. 

Zing je in een ander koor dat nu ook “stil ligt”.. of zou je eens willen proeven aan het zingen in een koor … doe dan mee!!

Het Venrays Mannenkoor is met zo’n 100 mannen een van de grootste mannenkoren van Nederland. Het staat bekend als een koor dat gaat voor kwaliteit, maar vooral de gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan!

Het repertoire van het koor is zeer breed. Van klassiek tot rock en musical tot Limburgs. Het koor staat onder leiding van dirigent Anton Kropivšek

RockKoor Venray is opgericht in 2019 en telt nu zo’n 20 actieve en zeer enthousiaste zangers. Het koor is druk bezig repertoire op te bouwen. In hun repertoire staan nu nummers zoals Human, We Will Rock You en Uprising.

Ad Welten heeft de muzikale leiding. Ad is geen doorsnee koordirigent.. hij is een muzikant die met z’n gitaar in de hand voor de groep staat. Geweldig om mee te maken. Hij wordt geassisteerd door Arno Gommans.   

Georganiseerd door:

Doe mee en proef aan het zingen in een van onze koren! 

Heb je altijd al bij een mannenkoor willen zingen? Dit is je kans om rustig in je eigen omgeving te starten met repeteren. Zodra we weer samen mogen komen om te repeteren kun je dan direct dit nummer met ons meezingen !

WELLERMAN

Soon May the Wellerman Come, ook wel bekend als Wellerman, is een oud zeemanslied. In het lied wordt regelmatig verwezen naar de “wellermen”, bevoorradingsschepen van de Engelse gebroeders Weller die naar Nieuw-Zeeland waren geëmigreerd. In 2020 en 2021 werden versies van de Britse volksmuziekgroep The Longest Johns en de Schotse muzikant Nathan Evans virale hits op de sociale-mediasite TikTok, wat leidde tot een “rage op sociale media” rond shanty’s. (dat zijn zeemansliederen, die vroeger aan boord van grote zeilschepen (met name op Frans-Canadese schepen) werden gezongen als arbeidslied.

De tekst van het lied beschrijft een walvisvaarder genaamd “Billy of Tea” en zijn jacht op een echte walvis. Het lied beschrijft hoe de bemanning van het schip hoopt op een “wellerman” (een werknemer van de gebroeders Weller, die schepen bezaten die proviand naar walvisvaarders brachten) die hun voorraden luxeartikelen komt brengen, met het refrein dat zegt: “Spoedig moge de wellerman komen, om ons suiker en thee en rum te brengen.” Volgens de vermelding van het lied op de website van de New Zealand Folk Song, kregen de arbeiders van deze baai-walvisjachtstations (walvisjagers) geen loon, maar werden ze uitbetaald in slops (kant-en-klare kleding), sterke drank en tabak. In de walvisvaart in het 19e-eeuwse Nieuw-Zeeland bezaten de gebroeders Weller schepen die proviand aan walvisvaartboten verkochten. Het refrein gaat verder met de bemanning die hun hoop uitzingt dat “op een dag als het tonguin’ voorbij is, we ons verlof zullen nemen en gaan”. “Tonguing” verwijst in deze context naar de praktijk van het snijden van reepjes walvisblubber om er olie van te maken. De volgende verzen beschrijven de vastberadenheid van de kapitein om de walvis in kwestie binnen te halen, zelfs als de tijd verstrijkt en meerdere walvisboten in de strijd verloren gaan. In het laatste couplet beschrijft de verteller hoe de Billy o’ Tea nog steeds verwikkeld is in een voortdurende strijd met de walvis, waarbij de wellerman voorraden komt brengen om de kapitein en de bemanning aan te moedigen.

Waar wacht je op? 

Doe mee!

Wil je eerst nog wat meer info? 

Contactpersoon

Wilbert Claessens